ABOUT

CONTACT

SUBSCRIBE

ArtNEWS

 ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΣΔΟΥΚΟΥ

 ατομική έκθεση στην CASK με τίτλο “απτικές ιστορίες”

  21 Δεκεμβρίου 2015 - 25 Ιανουαρίου 2016

 

Ξεκινώντας θα ήθελα να μου πεις από που έρχεσαι. Πως ξεκίνησε το καλλιτεχνικό σου ταξίδι;

 

Υπάρχει ένας μύθος, ότι οι καλλιτέχνες κατά κάποιο τρόπο γεννιούνται  γνωρίζοντας πως είναι καλλιτέχνες, ή ότι κάποιο γεγονός συμβαίνει στη ζωή τους  που τους αναγκάζει να γίνουν καλλιτέχνες ή ότι αποτελούν ένα  δημιουργικό απείθαρχο είδος.  Έχω διαπιστώσει ότι πολύ λίγα από αυτά σχετίζονται με την πραγματικότητα. Κάθε εικαστικός έχει να αφηγηθεί μια διαφορετική, προσωπική  ιστορία .

Το να ασχοληθώ με την τέχνη, δεν είμαι ακριβώς σίγουρη πώς ξεκίνησε. Ίσως  γιατί σαν παιδί είχα μεγάλη περιέργεια για το κάθε τι.

Σπούδασα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, πραγματοποιώντας ένα εφηβικό όνειρο: να ζήσω στην πρωτεύουσα της Αναγέννησης.

 

Πες’ μας δυο λόγια για τον τρόπο που δουλεύεις;

 

Κεντρική θέση στα έργα μου  έχουν οι μύθοι, τα σύμβολα, οι υφές.  Προσπαθούσα και προσπαθώ, υιοθετώντας διαφορετικά εκφραστικά μέσα,  να  συνδέσω  το παρελθόν και  το παρόν, την παράδοση και την καινοτομία, την ιστορία και το μύθο, την τέχνη και την έννοια. Δουλεύω  με  μία ποικιλία υλικών όπως  χαρτί, καμβά, γύψο, πηλό, ύφασμα, ακρυλικά,  νήμα και άλλα πολλές φορές, απρόβλεπτα υλικά . Τα τελευταία χρόνια με γοητεύει η textile art και τα artist books.  Χρησιμοποιώ επίσης συχνά την γραφή  asemic σαν ένα παιχνίδι αποκρυπτογράφησης ανάμεσα στο έργο  και τον θεατή.

 

Σημαντικοί σταθμοί στη ζωή σου και στην καλλιτεχνική σου πορεία.

 

Σημαντικοί σταθμοί στην προσωπική μου ζωή αποτέλεσαν η κάθε εκπλήρωση επιθυμίας- ονείρου μου και ιδιαίτερα όταν τα μοιράστηκα με τους δικούς  μου ανθρώπους.

Στην καλλιτεχνική μου πορεία περισσότερο κι από τις εκθέσεις στις οποίες πήρα μέρος και μου έδωσαν μεγάλη χαρά, θεωρώ σημαντικότερες  τις φάσεις  γέννησης μια καινούργιας ιδέας-  δημιουργίας.

 

Θεωρείς ότι οι γυναίκες έχουν καταφέρει να εδραιώσουν τη θέση τους στο καλλιτεχνικό τοπίο: Με αυτόν τον τρόπο δηλαδή η έμφυλη τέχνη θεωρείς ότι αποτελεί πολιτική δήλωση.

 

Οι γυναίκες έχουν εδραιώσει την θέση τους στην τέχνη, όσο θα μπορούσαμε να πούμε και σε άλλους χώρους όπως π.χ. την επιστήμη ή την πολιτική. Ακόμη και σήμερα μόνο το 2,7% των βιβλίων τέχνης αφορούν γυναίκες καλλιτέχνες...

Από την άλλη πλευρά, η τέχνη τα τελευταία τουλάχιστον  πενήντα χρόνια,  κατάφερε να αμφισβητήσει  τα συμβατικά πρότυπα και να αναδείξει πως οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να αυτο-ορίζουν ακόμα και το φύλλο τους ή να απορρίπτουν προηγούμενες κοινωνικές «κατασκευές».

Η τέχνη μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ισχυρό μέσο και είναι  επιλογή του καλλιτέχνη  να περιγράψει και να αναδείξει ιδέες, θέσεις και καταστάσεις. Συχνά επιλέγω  θέματα από την κοινωνική ζωή των γυναικών, τα σύμβολα τους, τις προσωπικές εμπειρίες τους, το σώμα τους.

 

Ζεις στην επαρχία. Συγκεκριμένα στη Λάρισα. Η επιλογή σου αυτή με ποιό τρόπο θεωρείς ότι επηρεάζει τη δουλειά σου.

 

Το να ψάχνεις ποιος είσαι σαν καλλιτέχνης και γιατί τα έργα σου είναι αυτά που είναι,  αποτελεί ένα διαρκώς εξελισσόμενο ταξίδι αυτο-ανακάλυψης. Ίσως διαμορφώνεται  κυρίως από τον τρόπο που ζεις, παρά από τον τόπο.  Η Λάρισα είναι απλώς το σταθερό μου σημείο. Θα μπορούσα να μένω οπουδήποτε ζουν οι δικοί μου άνθρωποι.

 

Η επαρχία σήμερα πιστεύεις ότι δίνει ευκαιρίες στους καλλιτέχνες.

 

Εξαρτάται από τον τόπο, τις προσβάσεις του (ταξίδια, διαδίκτυο κλπ) και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του. Κυρίως η αμεσότητα της επαφής με την φύση και τους ανθρώπους, δίνει ευκαιρίες αλλά και τροφοδοτεί  τους καλλιτέχνες με αυθεντικά ερεθίσματα. Αυτό ίσως αποτελεί και το αντίδοτο στις ευκαιρίες πρόσβασης στα μεγάλα καλλιτεχνικά κέντρα  αλλά ίσως και όχι…