“Κεφάλαιο τέταρτο”

 CASK gallery - Larisa

 Εξκαίνια: Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, ώρα 9 μ.μ.

 17 Σεπτεμβρίου - 21 Οκτωβρίου, 2018

 

 

Τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, στις 9:00 μ.μ., εγκαινιάζεται στην CASK η ομαδική έκθεση Κεφάλαιο Τέταρτο. Η έκθεση αποτελεί συνέχεια των ομαδικών εκθέσεων που διοργανώνει η CASK κάθε φθινόπωρο και είναι αφιερωμένες, κάθε φορά σε ένα διαφορετικό λογοτέχνη, κείμενο, βιβλίο και φιλολογικό περιστατικό. Τα προηγούμενα δύο χρόνια οι εκθέσεις ήταν εμπνευσμένες από τον Ίταλο Καλβίνο και το βιβλίο “Αν μια νύχτα του χειμώνα ένας ταξιδιώτης” το 2016 και τον Στεφάν Μαλαρμέ, τη συμβολική ποίηση και το “Απομεσήμερο ενός Φαύνου” το 2017. Για το 2018 πηγή έμπνευσης αποτελεί η επιστημονική φαντασία, ο Ισαάκ Ασίμοβ και το βιβλίο του “Ακόμα και οι θεοί” το οποίο κυκλοφόρησε το 1972. Το βιβλίο όπως και η έκθεση μας τοποθετούν μπροστά στη μη μοναδικότητα του σύμπαντος, της ιστορίας και του πολιτισμού. Την εποχή που οι συζητήσεις στους επιστημονικούς κύκλους περί πολλαπλών συμπάντων αποτελούν σχεδόν επιστημονική φαντασία, ο Ασίμοβ τοποθετεί το μυθιστόρημα του σε ένα παράλληλο κόσμο που κατοικείται από όντα διαφορετικά από εμάς, με άλλους νόμους της φυσικής και τα επιστημονικά πειράματα φέρνουν απρόσμενα αποτελέσματα.

 

Ο Ασίμοβ (1920-1992), καθηγητής βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, σε μία συζήτηση τον Ιανουάριο του 1971, σχολίασε για το τυχαίο παράδειγμα του ισοτόπου Πλουτώνιο-186 ότι με τους ισχύοντες νόμους της φυσικής είναι αδύνατο να υπάρξει. Μέσα στο έργο του “Ακόμα και οι θεοί”, ένα χρόνο αργότερα περιγράφει μια πραγματικότητα, την οποία διέπουν διαφορετικοί νόμοι της φυσικής και στην οποία η ζωή και το σύμπαν εξελίσσονται με εντελώς διαφορετικούς τρόπους από αυτούς που έχουμε συνηθίσει, χωρίς όμως να είναι ελεύθερη από τις αγωνίες που διακατέχουν και το δικό μας σύμπαν.

 

Την ημέρα των εγκαινίων θα λάβει χώρα και η παρουσίαση της έκδοσης “αυτό το σχέδιο είναι λάθος” , που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έκθεση Αλέξης Ακριθάκης, αυτό το σχέδιο είναι λάθος, με την υποστήριξη της Σχολής Χορού της Μαρίας Δαλαμάγκα, της εφημερίδας larisssanet και τη σχολή Σχέδιο Σαμαρά.

 

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

 

Marc Charpentier

Χλόη Ακριθάκη

Αλέξης Ακριθάκης

Χρήστος Δεληδήμος

Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης

Κατερίνα Κότσαλα

Χαράλαμπος Κουρκούλης

Τζένη Μπαμπαλή

Χρήστος Μπουρονίκος

Αλέξιος Παπαζαχαρίας

Ηλίας Παπαηλιάκης

Λίλα Πολενάκη

Μαρία Πολυζωίδου

Άρτεμις Ποταμιάνου

Νίκος Σαμαράς

Νάνα Σαχίνη

Γιώργος Τσακίρης

Σοφία Τούμπουρα

Πυθαγόρας Χατζιανδρέου

Διονύσης Χριστοφιλογιάννης

Αλέξανδρος Ψυχούλης

 

Με την υποστήριξη των:

 

Σχολή σχεδίου “Σχέδιο Σαμαρά”

Hotel Metropol Larissa

 

Χορηγοί επικοινωνίας:

 

larissanet

larissanet.gr

ArtStop Magazine

 

Τα εγκαίνια προσφέρουν:

 

Βιολογικοί Οίνοι Εσκίογλου