ABOUT

CONTACT

SUBSCRIBE

ArtNEWS

 Οι ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη

 Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων

 Επιμέλεια: Ντένης Ζαχαρόπουλος

 Με τη σημαντική συμβολή της κόρης του Α. Ακριθάκη, Χλόης Geitmann – Ακριθάκη

 Σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Σαρωνικού «Πολύτροπον»

 Εγκαίνια: Πέμπτη15 Μαρτίου ώρα 19:00

 Διάρκεια: 15 Μαρτίου - 3 Ιουνίου 2018

 

 

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, παρουσιάζει την έκθεση Οι ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη, με τα βιβλιαράκια, τις ιστορίες και τα σημειωματάρια του Αλέξη Ακριθάκη (1939-1994), από 15 Μαρτίου έως 3 Ιουνίου στο Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας, εγκαινιάζοντας τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.

 

Ο Αλέξης Ακριθάκης θεμελίωσε το έργο του και την ιδιαίτερη εικαστική του προσωπικότητά στην τέχνη διεθνώς, μέσα από την άμεση σχέση του με τη γραφή, το βιβλίο, την σχέση τους με σημαντικούς λογοτέχνες και ποιητές, αλλά και με την κόρη του, για την οποία έκανε πολλά σχέδια και βιβλία σαν ιστορίες και ιστορίες σαν μονοσέλιδες εικόνες, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

 

Ο επιμελητής της έκθεσης Ντένης Ζαχαρόπουλος αναφέρει σε κείμενό του.

 

Οι Ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη

 

Η σχέση του Αλέξη Ακριθάκη (1939-1994) με τη γλώσσα και το βιβλίο είναι μοναδική στην τέχνη και τη λογοτεχνία στην Ελλάδα και τη Γερμανία όπου έζησε και δούλεψε. Η αφήγηση δεν είναι ποτέ λόγος ή εικόνα, αλλά κάτι που σου κόβει την ανάσα, ανάμεσα στα δυο. Η στιγμή αυτή τον κρατά πάντα στα όρια ανάμεσα στην καθαρή εικόνα και το λόγο, τη γραφή και τη ζωγραφική, και συμπυκνώνει το έργο σε μιαν άλλη ποιητική διάσταση. Εκεί έγκειται κι η πρωτοτυπία και η νεοτερικότητα από τα πρώτα κιόλας έργα του.

                                                                                                                                                                                                                                                                                             Η ζωγραφική ξεκινά σαν σχέδιο που συνοδεύει σιωπηλά, αναγνώσεις κειμένων από φίλους του λογοτέχνες όπως ο Ταχτσής που την ονομάζει «τσίκι-τσίκι» («Εν αρχή ην το τσίκι-τσίκι. ‘Ενα παιδί μουτζουρώνει χαρτιά με μεγάλη σοβαρότητα. Ζωγραφίζει παιχνίδια: ένα αεροπλανάκι, μία βάρκα, τη ρόδα του λούνα- παρκ.»,1971) από το τρίξιμο του μολυβιού ή της πένας στο χαρτί. Δίπλα στο Μακρή, το Βαλαωρίτη, το Δενέγρη, την Τσιτσέλη, το Γονατά, τον Καρούζο, τον Εμπειρίκο, την Αραβαντινού, το Βαλτινό, τη Λυμπεράκη, τον Κουμανταρέα, το Χέλμη, το Μεϊμάρη, τον Πουλικάκο, τον Πετρόπουλο, το τσίκι-τσίκι σφραγίζει τα ελληνικά γράμματα.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Ο Ακριθάκης βρίσκει τη θέση του ανάμεσα στη σιωπή και το παιχνίδι. Οι ουσιαστικές σχέσεις του όμως ξεκινούν κι ολοκληρώνονται με την κόρη του, Χλόη, οι Ιστορίες όπου το άδολο παιχνίδι και η ελευθερία της φαντασίας τον λυτρώνουν από την επιρροή που θα έχει επάνω του ο εθισμός σε ουσίες που σημαίνουν θάνατο. Τα βιβλιαράκια, οι ιστορίες, τα σημειωματάρια, στην έκθεση, εκφράζουν την απρόσκοπτη σχέση του με τη ζωή, με το παιδί που επικρατεί μέσα του και ξορκίζει το θάνατο και τη φθορά. Μπρος στις πολιτικές και κοινωνικές αντιφάσεις στον τόπο μας, από τη Χούντα μέχρι τον κομφορμισμό που επικρατεί στη συνέχεια, ο Ακριθάκης με τις ιστορίες και τα σημειωματάριά του μας αποκαλύπτεται ως φωτεινός και δυνατός καλλιτέχνης και άνθρωπος, που καυτηριάζει με αυστηρότητα τα ίδια του τα πάθη αλλά και τον γενικευμένο ηθικό και πνευματικό ξεπεσμό της κοινωνίας μας που ενδίδει στη σοβαροφάνεια της επιφανειακής αναγνώρισης και την κολακεία της εξουσίας. Ο κλαυσίγελος στα έργα αυτά είναι το πιο χαρακτηριστικό μιας ιδιαίτερης γλώσσας που συγκροτεί το έργο του ως μυστική γραφή που μένει εκκρεμής ανάμεσα στον Παράδεισο και την Κόλαση.

 

Ντένης Ζαχαρόπουλος

 

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης την Πέμπτη 15 Μαρτίου στις 19:00

 

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος με τη σημαντική συμβολή της κόρης του Α. Ακριθάκη, Χλόης Geitmann – Ακριθάκη, ενώ πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Σαρωνικού «Πολύτροπον».

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με την οικογένεια του καλλιτέχνη, στενούς του φίλους, γνωστούς συγγραφείς και πνευματικούς ανθρώπους με θέματα γύρω από τη ζωή του και το έργο του (Σάββατο 17/3, 12:00 – Κυριακή 22/4, 12:00 – Πέμπτη 10/5, 19:00 και Πέμπτη 24/5, 19:00). Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί έγκαιρα.

 

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, αλλά και για όλη την οικογένεια.

 

Εκπαιδευτικά προγράμματα:

 

Ένας καλλιτέχνης, φτιάχνει ιστορίες για την κόρη του! Ελάτε να τις μοιραστούμε!

 

Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων

Τρίτη - Παρασκευή, 10:30 - 12:30

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

 

Οικογενειακή Δράση: εικαστικό εργαστήρι

 

Στο εργαστήρι του Αλέξη Ακριθάκη….. Γυρίζοντας τον κόσμο με το μυαλό ή με τα μάτια!

 

Κάθε Τρίτη από τις 5, 12, 19 Ιουνίου, 17:30-18:30

 

Για παιδιά ηλικίας 6 -12 ετών

 

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων:

 

Βασ. Σοφίας - Πάρκο Ελευθερίας, τηλ.: Στάση ΜΕΤΡΟ: Μέγαρο Μουσικής

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 10.00 - 21.00, Κυριακή: 10.00 - 14.00, Δευτέρα κλειστά

 

 

Πληροφορίες:

τ. 210 72 24 028