Τον Απρίλιο του 2017 η documenta14 στην Αθήνα – Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα δράσεων της κορυφαίας έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης

 

 

 Το σήμα της αντίστροφης μέτρησης για την πραγματοποίηση της documenta14, της διεθνούς έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, έδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον καλλιτεχνικό της διευθυντή, Άνταμ Σίμτσικ κι άλλους συντελεστές της κορυφαίας διοργάνωσης.

 

 Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης χαρακτήρισε τη διοργάνωση της documenta14 ως πολλαπλή πρόκληση για την Αθήνα. «Η φιλοξενία της κορυφαίας διεθνούς έκθεσης είναι δώρο για την πόλη μας. Ένα δώρο που πέρα από την συναρπαστική περίοδο της έκθεσης αφήνει γόνιμη παρακαταθήκη για την Αθήνα» υπογράμμισε ο κ. Καμίνης.

 

 Σε λίγες μέρες, στις 14 Σεπτεμβρίου ξεκινάει το Πρόγραμμα Δημοσίων Δράσεων της documenta 14, με επίκεντρο το Εκθεσιακό Κέντρο στο Πάρκο Ελευθερίας που παραχωρήθηκε από τον δήμο για έναν χρόνο στη διοργάνωση, δίνοντας έτσι την ευκαιρία για μια πρώτη επαφή της διεθνούς έκθεσης με το ελληνικό κοινό.

 

 Η έκθεση εγκαινιάζεται την άνοιξη του 2017 στην Αθήνα (φιλοξενείται από τις 8 Απριλίου έως τις 16 Ιουλίου), η οποία γίνεται η πρώτη πόλη στην ιστορία της documenta που συν-φιλοξενεί τη διοργάνωση μαζί με τη γερμανική πόλη του Κάσελ (από τις 10 Ιουνίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου).

 

 Η documenta14 που πραγματοποιείται κάθε 5 χρόνια συμπλήρωσε 60 χρόνια ζωής και η συμφωνία για την από κοινού φιλοξενία ανακοινώθηκε επισήμως τον Μάρτιο του 2015 στο Βερολίνο, από τους δημάρχους Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη και Κάσελ κ. Bertram Hilgen, παρουσία της διευθύνουσας συμβούλου της documenta 14 κυρίας Annette Kulenkampff.

 

 «Η documenta14 αποτελεί πέραν της πολιτιστικής της διάστασης, την αφορμή για κρίσιμες ζυμώσεις, συμμετοχή στα κοινά και στη δημόσια σφαίρα, πεδίο αναζήτησης των παραμέτρων των δομικών αλλαγών, αλλά και το έναυσμα για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα» τόνισε ο κ. Καμίνης. Σημείωσε ότι «το σύνθημα της έκθεσης, «Μαθαίνοντας από την Αθήνα», αποτελεί σημείο αμφίδρομου διαλόγου για θέματα στοχασμού, έκφρασης, ελευθερίας και δημοκρατίας που συντέλεσε στο συνεκτικό ιστό του κοινωνικού αφηγήματος, με τρόπο διαφορετικό, πρωτοποριακό και πειραματικό»

 

 Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta14, Άνταμ Σίμτσικ, δήλωσε ότι «ανοίγοντας αυτό το κτίριο που ευγενικά μας παραχώρησε ο δήμος Αθηναίων, επιτελούμε ουσιαστικά την πρώτη Δημόσια Πράξη της documenta14». Ως τα εγκαίνια της έκθεσης, τον Απρίλιο του 2017 θα ακολουθήσουν και άλλες, δήλωσε ο κ. Σίμτσικ. «Επιδίωξη μας από την αρχή ήταν να δουλέψουμε μαζί με δημόσιους φορείς και οργανισμούς της πόλης. Έχουμε ήδη συνάψει πολλές τέτοιες συνεργασίες  και η συνεργασία αυτήν παραμένει ανοιχτή» σημείωσε κατά τη συνέντευξη τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta14.

 

 Ο επιμελητής του προγράμματος δημοσίων δράσεων, Πολ Πρεκιάντο, τόνισε ότι ο χώρος από όπου ξεκινά το πρόγραμμα των δημοσίων δράσεων της documenta14 δεν είναι ούτε εκθεσιακός χώρος, ούτε χώρος διασκέψεων. «Είναι η θέση για το “Κοινοβούλιο των Σωμάτων”, μία πειραματική και κρίσιμη δημόσια σφαίρα, καθώς φαίνεται ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί υποχωρούν. Η αρχιτεκτονική παρέμβαση του ημιουργού Ανδρέα Αγγελιδάκη που αποτελείται από 68 blogs, λειτουργεί ενισχυτικά», είπε ο κ. Πρεκιάντο.

 

 Το «παρών» στη συνέντευξη τύπου έδωσε η Aegean Airlines, καθώς η αεροπορική εταιρία από το τέλος Μαρτίου έως το τέλος Ιουνίου θα πραγματοποιήσει πτήσεις που θα συνδέουν απευθείας το Κάσελ με την Αθήνα. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι και παράγοντες τουριστικών φορέων και οργανισμών της Αθήνας.

 

 Γίνεται κατανοητό, σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, ότι το αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα στην πόλη των Αθηνών αποκτά ένα επιπλέον πλεόνασμα: παρά τη θεαματική ανάκαμψη της Αθήνας στη διεθνή αγορά συνεδριακού τουρισμού όπως καταγράφηκε το 2015, όπου με δεδομένη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, αναδείχθηκε στην 24η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, η πόλη αναδεικνύεται και σε σύγχρονο, πολιτιστικό προορισμό». «Με αυτό το όραμα διαμορφώνουμε τη στρατηγική μας» τόνισε ο κ. Καμίνης, όπου πέρα από την αδιαμφισβήτητη κληρονομιά της κλασικής αρχαιότητας, η Αθήνα θα πρέπει να αναδείξει τη δυνατή πολιτιστική σύγχρονη  ατζέντα της.

 

 Τέλος ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στη συνεργασία του δήμου Αθηναίων με τους βασικούς φορείς της πόλης – Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ΣΕΤΕ, Marketing Greece, Ένωση Ξενοδόχων Αττικής, προκειμένου να προχωρήσει μεγάλη καμπάνια προβολής της πρωτεύουσας.

 

 Ημερομηνία:  Τρι, 06/09/2016 - 18:25

 

 

 

source:

Αθήνα/ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ