ABOUT

CONTACT

SUBSCRIBE

ArtNEWS

 Κατερίνα Διακομή

 "Perfection is the Enemy"

 

 Eπιμέλεια: Φαίη Τζανετουλάκου

 

 Delta Art Gallery

 

 Διάρκεια: 08 Φεβρουαρίου - 29 Φεβρουαρίου, 2020

 

 

 

 

Δεκαέξι έργα επιτοίχια, ζωγραφισμένα με μολύβι ή ακουαρέλα σε χαρτί, και δύο γλυπτά σε ψυχρό πηλό, δουλεμένα με μολύβι, αποτελούν την πρωτότυπη έκθεση με τίτλο «Perfection is the enemy» (Η τελειότητα είναι ο εχθρός) της Βολιώτισσας Κατερίνας Διακομή.


«Η δουλειά αυτή είναι βασισμένη σε βιβλία ανατομίας ή εικόνες από μικροσκόπιο» ανέφερε σε δήλωσή της η δημιουργός Κατερίνα Διακομή και πρόσθεσε ότι δεν αναπαριστά κάτι που υπάρχει στην πραγματικότητα, αλλά παίρνει ιδέες και δημιουργεί κάτι καινούργιο και διαφορετικό. «Είναι σαν ίχνη, οι γραμμές, που κάνουν οι φλέβες στον οργανισμό μας και συνδυάζεται με πολλή φαντασία» σημείωσε.


Η δημιουργός εξήγησε ότι η έκθεση αποτελεί μια συνέχεια των έργων της. «Η προηγούμενη δουλειά μου ήταν με σύρμα, που ουσιαστικά ήταν σχέδια στον χώρο. Δουλεύοντάς το, μετά δοκίμασα να δημιουργήσω σε χαρτί και το ένα έφερε το άλλο» είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ανέφερε ότι η έκθεση δεν είναι αναπαραστατική και πρόσθεσε πως είναι πιο αφαιρετική. «Θέλει εξοικείωση για να τη διαβάσει κάποιος»
δήλωσε.

 

 

Η επιμελήτρια της έκθεσης Φαίη Τζανετουλάκου αναφέρει σε κείμενό της:

 

"Perfection is the Enemy. Η τελειότητα είναι ο εχθρός. Ίσως ναι, αν ως τελειότητα θωρούμε τη μακάρια σιγουριά της αδράνειας. Το έργο της Κατερίνας Διακομή είναι “επιβεβλημένα ατελείωτο” καθώς βρίσκονται διαρκώς σε μία αέναη κίνηση, σε ένα περιπετειώδες ταξίδι διερεύνησης της πορείας του Ίχνους, ακριβώς όπως είναι εν εγρηγόρσει και εν εξελίξει οι δομές των κυττάρων του οργανισμού, όπως ανανεώνεται το δέρμα μας, όπως ζωντανεύει και κοχλάζει το αίμα μας μέσα στο πολύπλοκο σύμπαν των αρτηριών μας, όταν γεννάται η ιδέα. Γιατί τα ζωγραφικά αραβουργήματα της Κατερίνας έχουν την οργανική αρχιτεκτονική που χαρακτηρίζει τη μοριακή μας υπόσταση. Εξέρχονται από το πνεύμα του καλλιτέχνη ως το διανοητικό καταπίστευμα της μετουσίωσης της ύλης σε έννοια και εισέρχονται στον αμφιβληστροειδή του θεατή ως εκφάνσεις του κόσμου της ύλης, συμπεριλαμβανομένης της υλικότητας της ζωγραφικής, μέσα στον Πλατωνικό χώρο των Ιδεών.

 

Κάθε ζωγραφική πράξη και κάθε μεταφερόμενη στον πηλό τρισδιάστατη πραγματεία της, αποτελεί την ιό καίρια και ύψιστη απόδειξη του δημιουργικού δυϊσμού που χαρακτηρίζει την ανθρώπινη ύπαρξη, την πράξη του “άνω θρώσκω”. Στον Μικρόκοσμο της υλικής μας υπόστασης αντανακλάται ο Μακρόκοσμος του σύμπαντος, καταδεικνύοντας την άρρηκτη σχέση των δύο, μα και το νόημα που προσδίδει ο πρώτος στον δεύτερο. Είμαστε φτιαγμένοι από χθόνιες ρίζες που ορθώνονται στον ουρανό, ένα αέναο αναμόχλευμα από αστερόσκονη και αποσύνθεση που γεννιέται από το θάνατο και την καταστροφή και γεννά τη ζωή και το πνεύμα.

 

Εκεί στον γκρι και άλικο κόσμο των βιογραφικών σχεδίων της Κατερίνας, από γραφίτη και μελάνι, εξελίσσεται αθόρυβα και εμμονικά η πεμπτουσία της ύπαρξης, έτσι όπως ανασαίνει μια ελαστική ψυχή μέσα από την πυκνότητα και το κενό, μέσα από το ανοιγοκλείσιμό της, εύθραυστη και συνάμα Δυνατή. Τα έργα αυτά έχουν δημιουργηθεί για να διαβάζονται αργά, βαθιά και πέρα από τον γοργό και στυγερά αποσπασματικό χρόνο της εποχής, τα έργα αυτά για να αποκρυπτογραφηθούν χρειάζονται ενδοσκόπηση και περισυλλογή που συνέλεξαν οι αιώνες. Αποτελεί πράγματι μία ατελείωτη πράξη η εμβύθιση στα έγκατα της ύπαρξης, αλλά και μία ανεκτίμητα τολμηρή προσέγγιση στην πραγμάτωση του Υψηλού, που έγκειται εντός μας".

 

 

Η Κατερίνα Διακομή γεννήθηκε στον Βόλο και αποφοίτησε το 1994 από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, όπου σπούδασε ζωγραφική με καθηγητή τον Δημήτρη Μυταρά και χαρακτική με καθηγητή τον Θανάση Εξαρχόπουλο. Έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

 

Χώρος Τέχνης «δ.»  Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή 11.00 – 14.00 και 18.30 – 21.00, Σάββατο 11.00 – 14.30, Κυριακή – Δευτέρα κλειστά ή με ραντεβού στο τηλ. 6978186878.