“Flying over the Abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος”

 Ωδείο Αθηνών

 ΝΕΟΝ

 Επιμέλεια: Δημήτρης Παλαιοκρασσάς και Μαρίας Μαραγκού

 18 Νοεμβρίου 2016 - 29 Ιανουαρίου 2017

 

source: ΝΕΟΝ

 

 

Ένα οδοιπορικό στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης αποτελεί η έκθεση ‘Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος’, συγκεντρώνοντας χαρακτηριστικά έργα από 34 διεθνείς και έλληνες καλλιτέχνες. Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ φέρνει την έκθεση στην Αθήνα, στο Ωδείο Αθηνών, παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά δείγματα της σύγχρονης δημιουργίας των τελευταίων 40 χρόνων σε διάλογο με το έργο του μεγάλου Κρητικού στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη.

 

Η έκθεση ‘Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος’ είναι ένα ταξίδι στη δημιουργικότητα, την αμφισβήτηση αλλά και τη συνύπαρξη ανάμεσα στον σύγχρονο πολιτισμό και το έργο Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη, το οποίο – σε σύμπραξη του ΝΕΟΝ με το Μουσείο Καζαντζάκη- ταξιδεύει για πρώτη φορά ανά την Ελλάδα και μάλιστα σε αλληλεπίδραση με τη σύγχρονη τέχνη.

 

Η Αθήνα είναι ο τρίτος σταθμός της έκθεσης μέσα σε δύο χρόνια, μετά το Ρέθυμνο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, και τη Θεσσαλονίκη και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Πραγματοποιείται στον νέο χώρο πολιτισμού του Ωδείου Αθηνών, ο οποίος αναμορφώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον ΝΕΟΝ και παραχωρήθηκε στη διαχείριση του Ωδείου, με σκοπό να εμπλουτίσει τη σκηνή της Αθήνας και να φιλοξενεί διοργανώσεις πολιτισμού και τέχνης.

 

Σε συνεπιμέλεια του ιστορικού τέχνης Δημήτρη Παλαιοκρασσά και της Διευθύντριας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης Μαρίας Μαραγκού, η έκθεση ‘Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος’ ιχνηλατεί την πορεία του ανθρώπου, φωτίζοντας τη διαδρομή της ανθρώπινης ζωής, από το τραύμα της γέννησης, τον αγώνα για τη ζωή και τη δημιουργικότητα, έως το θάνατο, έχοντας ως σημείο αναφοράς και αντλώντας έμπνευση από το έργο Ασκητική.

Στην έκθεση παρουσιάζονται συνολικά 41 έργα, αντιπροσωπευτικά της διεθνούς σύγχρονης τέχνης. Πρόκειται για ένα ταξίδι στη σύγχρονη δημιουργία των τελευταίων 40 χρόνων, με έργα από το 1974 –του Paul Thek- αλλά και από διάφορα εκφραστικά μέσα, όπως ζωγραφική, βίντεο, εγκαταστάσεις, γλυπτική.

 

Στην Αθήνα, τον τρίτο σταθμό της, η έκθεση είναι εμπλουτισμένη με νέα έργα καθώς και με μια νέα ανάθεση παραγωγής έργου του ΝΕΟΝ στους συνθέτες Γιώργο Κουμεντάκη και Σταύρο Γασπαράτο, που σηματοδοτεί τη σύμπραξη του Οργανισμού με την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο της έκθεσης.

 

Ειδικότερα, πρόκειται για την ηχητική/μουσική εγκατάσταση των Γιώργου Κουμεντάκη και Σταύρου Γασπαράτου, “Passage through the Abyss”. Μουσικά θέματα των Γ. Κουμεντάκη και Σ. Γασπαράτου επικοινωνούν με τον ήχο του κτιρίου του Ωδείου Αθηνών καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο του, διαγράφοντας και καταγράφοντας τη διαδρομή μεταξύ του ήχου της ζωής και του κενού. Η ηχητική εγκατάσταση συνομιλεί με τα πέντε στάδια της ύπαρξης, που συνιστούν τη ραχοκοκαλιά της έκθεσης, αλλά εγκαθίσταται σε έναν αυτόνομο, έκτο χώρο. Οι χώροι του Ωδείου Αθηνών καλωδιώνονται και ηχογραφούνται, ώστε οι απολήξεις τους να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αλλά και με τα μουσικά θέματα, κατασκευάζοντας μια εγκατάσταση που έχει ως στόχο της τη δημιουργία ενός νέου χώρο-χρόνου στο δαιδαλώδες κτίριο του Ωδείου Αθηνών.

 

Στην έκθεση συμμετέχουν έργα των: Marina Abramović, Αλέξης Ακριθάκης, Matthew Barney, Hans Bellmer, Lynda Benglis, John Bock, Louise Bourgeois, Heidi Bucher, Paul Chan, Σάββας Χριστοδουλίδης, Abraham Cruzvillegas, Σταύρος Γασπαράτος, Gilbert & George, Robert Gober, Asta Gröting, Jenny Holzer, Κώστας Ιωαννίδης, Βλάσης Κανιάρης, Mike Kelley, Martin Kippenberger, Γιώργος Κουμεντάκης, Sherrie Levine, Στάθης Λογοθέτης, Ana Mendieta, Μάρω Μιχαλακάκου, Bruce Nauman, Αλίκη Παλάσκα, Ιωάννα Πανταζοπούλου, Doris Salcedo, Kiki Smith, Paul Thek, Κώστας Τσόκλης, Mark Wallinger, Gary Webb.

 

Δεδομένου του αντιπροσωπευτικού χαρακτήρα, αλλά και ως βασική αρχή της δράσης του ΝΕΟΝ, δίνεται έμφαση στην εκπαιδευτική αξία της έκθεσης και οργανώνονται ξεναγήσεις για το κοινό, για φοιτητές αλλά και για σχολεία, καθώς και ειδικό πρόγραμμα ξενάγησης και διάδρασης για παιδιά 8-14 ετών το οποίο θα φιλοξενείται τα σαββατοκύριακα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.

Όπως δηλώνει η Μαρία Μαραγκού, Διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και επιμελήτρια της έκθεσης, «Η σημασία της έκθεσης ‘Υπέρβαση της Άβυσσος’ σε μια Αθήνα ηρωικά πληγωμένη, που προσπαθεί να υπερβεί τα δικά της δεινά, φτάνει πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Αν και το κείμενο στο οποίο αναφέρεται και οι ίδιες οι ενότητες των έργων και η ποιότητά τους δεν έχουν χρόνο, ο ρόλος της παρουσίας της ως μια ισχυρή οντολογική κατάθεση, υπερασπίζεται το δικαίωμα της δικής της κραυγής, απέναντι στα γεγονότα. Και από αυτή την άποψη, η έκθεση είναι βαθιά πολιτική».

 

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παλαιοκρασσά, ιστορικό τέχνης και επιμελητή της έκθεσης, «Η διαχρονική ανησυχία για την ανθρώπινη οντότητα είναι το συνδετικό στοιχείο ανάμεσα στο έργο του μεγάλου Κρητικού ποιητή Νίκου Καζαντζάκη και 34 διεθνών και ελλήνων καλλιτεχνών της σύγχρονης τέχνης. Η ‘Υπέρβαση της Άβυσσος’ αφορά στον επίπονο αγώνα για το ενδιάμεσο διάστημα της ζωής, από τη γέννηση ως το θάνατο. Μια διαδρομή που κουβαλά το βάρος και την ατέλεια της θνητής φύσης μας και ταυτόχρονα εμπεριέχει τον τρόπο που μπορεί να προσδώσει νόημα και να εξυψώσει τον αγώνα αυτό: το στοιχείο της δημιουργικότητας, των ανθρώπινων σχέσεων και έργων που μπορούν να λάμψουν στην αιωνιότητα και να οδηγήσουν στην απόδραση από την άβυσσο, στο τέλος της διαδρομής».

 

Η Ελίνα Κουντούρη, Διευθύντρια του ΝΕΟΝ, δηλώνει «Η συνύπαρξη του κειμένου της Ασκητικής και των καλλιτεχνών έχει τη δυναμική της αμφισβήτησης. Ποιο είναι το φωτεινό, ενδιάμεσο διάστημα; Έχει σχέση με αυτό που βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα και στον κόσμο; Ποια είναι τα εργαλεία –προσωπικά ή μέσω της κοινωνίας των πολιτών- που εμείς, ως πολίτες και ως άνθρωποι, μπορούμε να αξιοποιήσουμε σε αυτό το πέρασμα μέσα από τη ζωή;».

Ευχαριστούμε θερμά τη Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη για το δανεισμό των έργων.

 

Έκθεση ‘Flying over the Abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος’ Διάρκεια: 18 Νοεμβρίου 2016 – 29 Ιανουαρίου 2017 Εγκαίνια: 18 Νοεμβρίου 2016, 19.00

Ώρες λειτουργίας:

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12.00 – 20.00

Σάββατο-Κυριακή 11.00-19.00

Δευτέρα, Τρίτη κλειστά

Κλειστά επίσης τις ημερομηνίες: 24-26/12/16, 31/12/16, 1-4/1/17, 6/1/17

Είσοδος ελεύθερη

Εκπαιδευτικά προγράμματα το Σάββατο και την Κυριακή. Πληροφορίες στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο τηλ. 210 3312995.

Ωδείο Αθηνών

Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου Β’ 17, Αθήνα Περισσότερες πληροφορίες στο neon.org.gr

 

 

 

  Photo: NikosMarkou